През 2021 г. има 1 222 раждания, подпомогнати от Центъра за асистирана репродукция. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

По данни на Центъра през миналата година са постъпили 5849 заявления за организационно и финансово подпомагане, което е с 11 на сто повече в сравнение с 2020 г. Издадени са 5729 заповеди за подпомагане, което също бележи ръст спрямо 2020 година. Броят на преминалите през Центъра двойки през 2021 г. е 4633, отчете здравният министър.

Асена Сербезова каза още, че ръст на търсещите помощ в Центъра се отчита ежегодно, което вероятно означава, че се задълбочава проблемът с двойките с репродуктивни проблеми.

28 бебетата са родени ин витро по програма на Столична община

28 бебетата са родени ин витро по програма на Столична община

От тях момичета са 11, а момчетата - 17

На друго депутатско запитване, Сербезова посочи, че за 2021 година Министерството на здравеопазването е изразходвало 160 хил. лв. по Националната програма за изпълнение на плана за действие на националната стратегия за борба с наркотиците и 190 хил. лв. - по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.

През 2020 г. средствата, изразходвани по двете програми, са били в същия размер. 

Ученици са били принуждавани да продават наркотици

Ученици са били принуждавани да продават наркотици

Районната прокуратура в Бургас протестира