"С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса." Равносметката е на министър-председателя Бойко Борисов от днешното редовно правителствено заседание, което продължава да се провежда с видеоконферентна връзка.

Кабинетът гласува 105 млн. лева за изплащането на обещаната добавка от 50 лева към пенсиите и за месец април на всички пенсионери. Средствата се осигуряват с преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет. Добавката от 50 лв. на месец за 2 100 000 пенсионери се изплаща от август месец миналата година и се обявява всеки месец на правителствено заседание.

Най-бедните пенсионери с по 120 лева за храна през април

Най-бедните пенсионери с по 120 лева за храна през април

Остава и добавка от 50 лева

Борисов припомня и че добавките, които е отделяло правителството за Коледа и Великден. Общо това е струвало 50 млн. лв.

Министър-председателят заявява, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина, поддържането на нисък дефицит и това, че България е с един от най-ниските външни дългове в ЕС, както и доброто функциониране на пенсионната система позволяват днес - във времето на пандемията, пенсионерите, които са сред най-уязвимите, да бъдат активно подкрепяни от правителството.

Пети месец пенсионерите получават допълнително по 50 лв.

Пети месец пенсионерите получават допълнително по 50 лв.

Подкрепата ще продължи и през следващата година

През месец април ще се изплатят и по 120 лева на 392 000 пенсионери, с пенсия между 300 и 396 лв. Това е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.