Имам силното усещане, особено в последните 24 часа, че се правят опити за интриги и сплетни, които да изместят фокуса от реалните проблеми и работещите решения. България има нужда от работещи институции и от професионалисти. Констатацията е на депутатът от ПП/ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова. В студиото на Нова телевизия тя подчерта огромния успех, постигнат вчера в пленарна зала с гласуването на промените в НПК и въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор и това, че това е истинската и голямата тема в момента. Тя коментира и че очаква тепърва процесите във ВСС да се развиват, припомняйки подкрепата на магистратите, излъчени от различни политически партии като представители там, при избора на Иван Гешев за главен прокурор и при разглеждане на двете до този момент предложения за предсрочното му отстраняване от поста - нейното и на предходния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

На въпрос по актуалната тема със записа от съвещанието на ПП и политическите намерения на техните партньори, Йорданова коментира че не се занимава със спекулации. Мнението на ДБ може да е различаващо се от това на ПП, например за нуждата от по-експертно правителство, но от ДБ ще подкрепят кабинета с втория мандат и премиер Николай Денков, увери депутатът. На въпрос дали смята, че някой стои зад Радостин Василев и това опит ли е да се провали сформирането на правителство, Йорданова посочи, че според нея няма случайни неща и съществен въпрос е защо още не е връчен мандата от президента Румен Радев. Тя очаквала това да се случи още вчера.

"Мога да коментирам резултатите. Самият факт, че днес не говорим за важни за хората проблеми в съдебната реформа или бюджета на държавата, - това означава, че вчерашните действия на Василев донякъде са постигнали целта си", заяви бившият министър на правосъдието.

Всъщност по интересна и важна тема и която тема предизвика явно напрежение с ГЕРБ преди самото съставяне на правителство - намерението за промяна на механизма за назначаване на шефовете на службите и персонални промени там, Надежда Йорданова каза, че е важно на тези постове да се заемат от професионалисти и политически неутрални хора.

"Аз, като член на МС, съм получавала определени материали, или пък по време на войната в Украйна - данни и становища. За съжаление, те бяха опровергавани само дни или часове след това. Така че в обществен интерес е да се вдигне професионализма в службите и трябва да намерим работещ начин да направим това."

Преди това Явор Божанков от ПП-ДБ каза пред bTV, че всяка информация, която им била предоставяна от службите, касаеща войната в Украйна, се оказвала невярна