Няма основание за нови разпоредби, които да удължат срока за влизане в сила на спецсъдилищата. Това заявиха в кулоарите на парламента Искра Фидосова и Димитър Лазаров.

Фидосова поясни, че за работата на двете специализирани институции - прокуратура и съдилище, е намерена сграда - те ще се помещават в бившата сграда на ДАНС, намираща се на улица „Черковна".

Изказаното днес становище на главния прокурор Борис Велчев, че е желателно отлагане на спецсъда, според Димитър Лазаров, е направено с оглед необходимото финансиране.

Ние сега обявяваме, че финансирането е осигурено, заявиха представителите на ГЕРБ и подчертаха, че единствените неясни въпроси бяха за сградата и необходимите средства за ремонт и оборудване.

Изчислено е, че са необходими около 15 хиляди лева за оборудване за една зала, както и че са нужни по 3-4 зали на двете институции, както и кабинети за 60 човека, поясниха от ГЕРБ.

Фидосова каза още, че няма да се разкриват допълнителни бройки за назначаване на магистрати.

По думите й управляващите са чакали да влязат в сила промените в закона за съдебната власт, за да запълнят състава на ВСС с квотата от парламента. Фидосова поясни, че процедурата е за попълване на състава с двама членове на ВСС от квотата на парламента.

Всеки депутат може да направи предложение, което трябва да бъде оповестено 1 месец преди избора.

На журналистически въпрос дали е вярно, че вътрешният министър Цветан Цветанов щял да подава оставка, тя каза категорично: „Няма  никакви основания нито днес, нито утре да си подава оставката."