НАП ще провери 264 души, заемащи висши държавни длъжности.

Припомняме, за всички тях Сметната палата установи, че имат пропуски в декларациите си и по този начин са нарушили закона.

Случаите са най-разнообразни - от необявени покупки на леки автомобили на съпрузи и съпруги, до недекларирани хонорари, парцели и апартаменти.

Инспекциите ще обхванат не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на проверяваните и техните съпрузи и съпруги, ще се изследва и това дали официално обявените им доходи съответстват на семейното имущество. Средният срок за една подобна проверка е 3 месеца.

Според данъчните закони, ако се установи несъответствие на доходи и имущество, инспекторите на НАП начисляват пълния размер на укрития данък заедно с лихвите. При открити данни за данъчно престъпление, материалите се предават на прокуратурата.

Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години и конфискация на цялото или част от имуществото на лице, което е укрило данъци в особено големи размери От приходното ведомство обаче уточняват, че не всяко нарушение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности е и данъчно нарушение.

Директорът на приходната агенция Красимир Стефанов призова засегнатите лица да изразят писмено съгласието си данните от проверките им да бъдат огласени.