Христо Кирчев от СДС заяви, че няма да присъства на днешното заседание на Националния съвет на партията. Решенията, които се приемат през последните години от най-висшия орган на СДС, не се изпълняват, обясни Кирчев, цитиран от БНР.

"Омръзна ми да присъствам на национални съвети, на които се вземат едни решения, а след това не се изпълняват. Омръзна ми да се правят устави на партии, които се приемат с мнозинство и след това никой не ги поглежда.
Омръзна ми никой да не се занимава със структурите на СДС и лидери, по принцип говоря, да употребят СДС само за своите интереси и да си заминат", заяви Кирчев.

"Бавно и сигурно СДС започва да се топи заради липса на себеуважение към себе си. Не говоря за много от честните хора, но най-често самото ръководство в търсене на реализация на личните си интереси загърбва самите решения на Националния съвет, които се вземат," алармира Кирчев.

Депутатът Ваньо Шарков от своя страна изрази малко по-различна позиция от Кирчев.

"Всеки един от нашите областни представители, всеки един от членовете на Националния съвет на СДС ще даде своята оценка в състоянието, в което се намираме. Крайно е да изпадаме в безтегловност и да даваме крайни оценки колко е тежко състоянието на СДС", коментира Шарков.

"Все пак не бива да забравяме няколко неща. На първо място СДС е може би единствената от партиите на прехода в Източна Европа, която партия все още оцелява, която все още съществува на политическия хоризонт, докато в редица други държави подобни партии изчезнаха", посочи още депутатът.

"Не мисля, че е толкова тежко състоянието на СДС, като имаме предвид, че 10 от партиите, които имаха някакво представителство в предишния парламент, а сега нямат никакво представителство в българското Народно събрание," изтъкна още Ваньо Шарков.