С новата наредба за интеграция на бежанците у нас се натоварва държавния бюджет. Това коментира в централата на партия ГЕРБ Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов" - 2.

Повод за изказването й бе решението на правителството за отмяна на постановление 208 за реда и настаняването на бежанците у нас и публикуването за публично обсъждане на новия вариант на наредбата за интеграция на бежанци.

Бъчварова бе категорична, че по своята същност наредбата, предложена от екипа на служебните министри Узунов и Донев не се различава от наредбата, която от ГЕРБ са предложили още през месец август 2016 г. Новият вариант запазва духа и философията на старата наредба, смята тя.

Бъчварова констатира, че именно въпросната наредба бе използвана като опорна точка от страна на БСП по време на две предизборни кампании.

"Ние сме удовлетворени от съдържанието на тази наредба, защото тя запазва духа и философията на разбирането за интеграционната политика. Няколко основни потвърждения на принципите, които бяхме заложили в нея се виждат и в новата наредба.

Първата е, че общините са този субект, който ще поеме основната отговорност за осъществяване на процеса на интеграция", коментира Бъчварова.

Второто бил доброволният принцип, по който общините могат да заявяват желанието си да приемат бежанци и да се занимават с тяхната интеграция, без това да им бъде налагано от държавата.

"Този доброволен принцип бе в основата на постановлението и на наредбата, която бяхме разработили. Той е изключително важен, но беше оспорен и неглижиран от нашите основни опоненти по време на кампанията, което само по себе си е едно изопачаване на истината", коментира още Бъчварова.

Относно финансовия модел, Бъчварова припомни, че процесът на интегриране на бежанците се осъществява с европейски средства. Но заради разширяването на обсега на наредбата с всички лица, които са поискали бежански статут у нас, на практика се ощетява държавният бюджет.

Тя припомни, че е имало теза, че с грижата за интегриране на бежанците държавата ощетява българските граждани.

Жозеф Дол: Отменената от България наредба за мигрантите е в противоречие с ЕС

Жозеф Дол: Отменената от България наредба за мигрантите е в противоречие с ЕС

Много лоша новина, която е в противоречие с практиката на ЕС, каза той

"Ние разработихме наредбата през август 2016 г., за да регламентираме процеса на интеграция на тези прелокирани 1652 - ма бежанци, които държавата прие да поеме на своя територия. В сегашната наредба обхватът се разширява с всички тези, които получили бежански статут на територията на България и биха искали да се интегрират в държавата ни", уточни Бъчварова.

Тя прогнозира, че това ще става за сметка на национално финансиране. По думите й от доклада към наредбата ставало ясно, че иде реч за още 4 700 допълнителни интеграционни книжки, от което ставало ясно, че обхватът на наредбата се разширявал.

"Всички критики и нападки по отношение на наредбата са били неоснователни", коментира още тя.

По думите й основните принципи в предложения за обществено обсъждане текст потвърждават заложените от ГЕРБ. "Затова ние я приемаме изключително положително", каза още тя.

Сред новите моменти в наредбата, които Бъчварова визира, е разписването на правомощия на конкретен вицепремиер по контрола и реализацията на процеса, въвеждането на така наречените интеграционни книжки, в които ще се отразява от отговорните институции, до къде е стигнал процесът на интеграция, както и разписването на конкретни ангажименти от страна на ДАНС.