Вчера бяха публикувани протоколите от Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България по приетите решения на Комисията за съвместни чествания и препоръките за подобряване на учебниците по история за VI клас в Република Северна Македония и за V клас в България.

Освен препоръките за съвместно честване на общи личности от Средновековието - св. св. Кирил и Методи, св. Климент, свети Наум и цар Самуил, има и по 5 препоръки спрямо двете страни - за учебниците за V клас в България и за македонските учебници за VI клас, отнасящи се до античния период.

Препоръките се отнасят до учебниците по Антична история за пети клас в България и за шесто отделение в Република Северна Македония. Това заяви пред News.bg историкът Наум Кайчев, който е и член на комисията от българска страна.

Историческата комисия препоръчва и на България, и на РСМ промени в учебниците
Обновена

Историческата комисия препоръчва и на България, и на РСМ промени в учебниците

Препоръчва се и съвместно честване на общи личности от Средновековието

Той обясни, че в учебниците в Северна Македония се предполага да се прекъсне пряката връзка със Средната македонска държава и изрично да се подчертае, че днешна Северна Македония няма практически никаква директна връзка с древна Македония. Същото се отнася и за средновековната църква на територията на Северна Македония - няма нищо общо с дейността на апостол Павел.

При всички положения приложението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество продължава да бъде сериозно предизвикателство за изпълнение за двете държави. Очакваме реално изпълнение както на решението на историческата комисията, така и цялостно на договора за приятелство и добросъседство, каза още Наум Кайчев.