От НДСВ разкритикуваха управляващите, че правят безпрецедентна чистка в администрацията и устройване на свои хора, каквито нито едно правителство не е предприемало.

По думите на Минчо Спасов здравословно допустимият процент униформени в управлението на държавата също отдавна е превишен.

Беше нарушен и европейския принцип силовите министерства да се оглавяват от цивилни, изтъкна още той и добави, че с новият правилник на Министерството на отбрана се обезглавява цивилната част от ведомството.

НДСВ иска министърът на отбраната Аню Ангелов да се извини заради това, че от неговата администрация са свалили билборд, който е част от позитивна икономическа кампания на партията.

Единият от билбордовете от кампанията на НДСВ „Пътя през кризата" в неделя вече беше свален. Партията отправи три послания в защита на икономиката, работещите и реформите - „Икономиката, икономиката, господа", „Реформите - спирането забранено" и „Пазете работещите".

По думите на Минчо Спасов свалянето на билборда с послание "Икономиката, икономиката господа" става след писмо, изпратено от държавния служител Мария Димчева - изпълнителен директор на Агенция „Социални дейности" към Министерството на отбраната.

Отговорът: В Министерството на отбраната и Българската армия не може да се извършва "пропагандна и агитационна дейност.
Още...

Това е безпрецедентен случай на партизанско действие на висш служител на държавната администрация, каза Минчо Спасов. В писмото Димчева заплашва, че ако билбордът не бъде свален, МО ще прекрати договора си с фирмата, управляваща билборда.
Това е натиск срещу частен стопански субект и заплахата е сриването на бизнеса му.

Мотивът на Димчева е, че налагането на политически идеи не било рекламна дейност - т. е. според нея билбордове могат да имат само ГЕРБ и Яне Янев.

Ако тя беше безпартиен служител, неизкушен в политиката, бихме приели, че не знае понятието „политическа реклама". Но госпожа Димчева е политическо, партизанско назначение след като е била кандидат на ГЕРБ за Общинския съвет в София. Тя очевидно знае, че билбордовете са един от основните инструменти за политическа реклама.

С безпрецедентния си натиск върху частен стопански субект администрацията на МО защитава ГЕРБ от несъществуваща агресия.

На пресконференцията на НДСВ стана ясно, че икономическият екип в партията е категорично против непоследователносттана управляващите по отношение на антикризисните мерки.

В тази връзка жълтите настояват за намаляване на фонд работна заплата в бюджетния сектор с 10%, което не означава, че автоматично се намаляват заплатите.

Друга мярка, която е необходима според тях, е да не се допуска увеличение на пенсии, а също и да се спре субсидирането на държавни фирми. Ако правителството вдигне ДДС, точно толкова да намали осигуровките, настояват още от НДСВ.

Посланията на НДСВ за пътя през кризата не са анти, а са про, подчерта Владимир Каролев. Той добави, че Симеон Сакскобургготски, когато му дойде времето, ще потвърди, че двама действащи министри са поздравили НДСВ за посланията.

НДСВ отправи съвет към Синята коалиция - „Не тръгвайте по пътя, по който ние вървяхме и стигнахме до провал".

Спасов изтъкна, че макар и предишното управление да е допуснало много грешки, не е допуснало нарушаване на конституционните права.
Но в момента, по мнението на Спасов, с настоящите промени в НПК, подслушването по интернет и телефона, това се случва.
„За съжаление управляващата сега пембяно-синьо-черна коалиция го направи".