НДСВ поискаха съветът на тройната коалиция да се събере, за да се обсъдят мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка срешението на ЕК.

От партията настояват за обсъждане на решението на ЕК окончателно да спре плащанията на 220 милиона евро по програмата ФАР.

Припомняме, днес Европейската комисия обяви, че няма основания да възстанови отнетите през юли акредитации на двете агенции по програмата.

От НДСВ коментираха, че намират мерките на Европейската комисия за прекомерни.

От партията настояват проблемите в системата на управление на еврофондовете да бъде разгледана от Съвета на коалицията, заяви заместник-председателят на НДСВ Илия Лингорски.

Той подчерта, че критиката има своите причини, но изрази убеденост в необходимостта от обединение на усилията за отстояване на българските интереси в рамките на партньорството на ЕС.

Конструктивните решения трябва да бъдат търсени предвид новите обстоятелства, но в рамките на това, което сме обсъждали по-рано с коалиционните партньори, заяви той и припомни ясните и конкретни предложения на НДСВ в диалога с коалиционните партньори и компетентната администрация.

„Някои страни в ЕС струват на европейския данъкоплатец десетки, ако не стотици, пъти повече само поради това, че не са управлявали своите финансови системи толкова консервативно и правилно, колкото това се е случвало в България".

Някои от квалификациите поставят изпълнителната власт в позиция, която трябва да анализираме внимателно с коалиционните ни партньори и да начертаем решителни и категорични действия, с които да отговорим на това, което идва от ЕК, посочи той.