НДСВ взе политическо решение да номинира Соломон Паси в състезанието за генерален секретар на НАТО.

Това съобщи днес Станимир Илчев на брифинга на движението.

Набирането на кандидатури започва от днес.

На 26 януари започнаха обсъжданията за това кой ще замени Яп де хоп Схефер като генерален секретар на НАТО, когато той отстъпи от поста през лятото.

Решението може да бъде взето на 60-годишнината на организацията през април.

Сред основните аргументи за издигането на кандидатурата на Соломон Паси Илия Лингорски изтъкна разширяването на Алианса с 12 нови страни-членки и подчерта, че изборът му ще е знак не само за пълната интеграция към Евроатлантическите структури на население от повече от 110 млн. души, а и мощен стимул за промяна и на НАТО и на Европа.

Самият Паси подчерта, че България може да помогне на НАТО в този ключов за организацията момент - НАТО навлиза в своята 60-та година, България отбеляза 5-тата година от членството си.

По думите на Соломон Паси изборът на Обама в САЩ и на Саркози във Франция са наистина нов шанс за Европа и света, за едно ново начало, за една нова трансатлантическа харта, за които България наистина може да допринесе.

Паси каза, че номинирането му не е изненада за никого.

България може да участва в състезанието с друг кандидат, „но смятам, че България има много добри шансове да даде следващият генерален секретар на НАТО", каза Соломон Паси.

Според него трябва да се случат много важни трансформации и един от най-мощните щитове, с които НАТО трябва да се снабди е нова орбита на евроатлантическото сътрудничество.

Сближаването между ЕС и НАТО е критично важно, подчерта Паси и посочи, че това сближаване минава чрез Лисабонския договор и общата отбранителна политика.

„Силна Европа означава още по-силен Алианс и смятам, че това трябва да е приоритет на всеки нов генерален секретар", заяви Паси.

От НДСВ заявиха, че ще работят усилено кандидатурата на Соломон Паси да стане кандидатура на България и да бъде подкрепена и отвън. Акцентите в това начинание ще бъдат фокусиране върху това, че е необходим представител на новите страни членки, посочи Станимир Илчев.

Номинирането няма никаква връзка с участието на НДСВ в Коалицията, категорично заяви Станимир Илчев.

„Да, имаме различия в Тройната коалиция, но това не означава, че не можем да отстояваме нашата визия по различни политики в рамките на коалицията", заяви Марина Дикова и добави - „за сега сме твърдо решени да продължим да го правим"

Припомняме, още миналата седмица от британското издание „The Economist" посочиха бившия ни външен министър Соломон Паси като един от кандидатите за генерален секретар на НАТО.

Соломон Паси бе определен като приемливата за Кремъл кандидатура.
Според изданието обаче Паси може да се окаже и прекалено неизвестен - много от съюзниците искат генерален секретар с политическо влияние - някой, на чиито телефонни обаждания ще се отговаря, когато звъни на европейски лидери.

Сред възможните претенденти за нов генерален секретар на НАТО бяха спрегнати още външният министър на Полша Радослав Шикорски, датският премиер Андерс Фог Расмусен, канадците Питър Маккей (министър на отбраната) и Джон Манли (бивш външен министър) и бившият британски министър на отбраната Дес Браун.