"Оградното съоръжение по нашата граница е доказало своята ефективност". Това увери вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

"Там, където то е изградено, има намаляване на опитите за преминаване на границата", стана ясно от думите й. Предстои да се изградят още 132 километра и 600 метра в три области. В Хасково 31 километра, 35 километра в Ямбол и около 65 километра в Бургас.

За това са заделени 30 милиона лева при заявени 60 милиона лева за трите области.

Старото съоръжение корозира, стана ясно още от думите на министър Бъчварова. Строителите на сегашната ограда дават 5 години гаранция, което ще гарантира качеството на изградените участъци.

В Бургас 3 различни фирми са ангажирани, защото те изграждат 3 различни участъка. Там бил и най-сложният участък. "Работим непрекъснато", обясни още вътрешният министър. Има готовност да се препроектират някои участъци, каза Румяна Бъчварова. Имало забавяне в Бургас, но там и по-късно започнало строителството.

Засега не можело да се посочи точната стойност на цялата ограда по границата ни с Турция. Бъчварова се надява до края на март да са готови основните участъци.

Няма изгледи, че скоро ще се намери решение на проблемите, които предизвиква бежанската вълна, обяви социалистът Ангел Найденов, който постави въпроса на министъра. 7 пъти намалявал бежанският поток в участъците с ограда, изтъкна той.

Найденов продължи темата с въпрос към министър Николай Ненчев за охраната на границата от военни. Червеният депутат попита и дали ще има специализирани обучения за войниците по границата.

Военният министър отчете, че редица европейския държави са взели подобно решение да подпомогнат охраната по границите. От МО помагали да не се допусне безконтролно нахлуване на бежанци.

Не се изисквала специализирана подготовка на военните ни да охраняват границата. Обърнато им било внимание да проявяват хуманно отношение към бежанците.

Ненчев увери, че армията ще продължи да следи ситуацията по границата. Периодично се анализирало участието на военните в охраната на границата.