Ще ги стигнем ли румънците някой ден? На този въпрос беше призована да отговори правосъдната министърка Екатерина Захариева от водещия на сутрешния блок на БНТ по повод доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, оценяващ състоянието на работите в пръвосъдието и вътрешния ред у нас и в северната ни съседка.

Според Захариева целта на българските власти била да се изпълнят препоръките на доклада, а не да се състезаваме с Румъния и хората да повярвали в съдебната система. 

Коментирайки темата, правосъдната министърка вмъкна и тезата, че не само България и Румъния имали проблеми с върховенството на закона и правосъдието, такива имали и други държави, от които ние иначе черпим пример.

По думите ѝ, не всичко в тази сфера е в ръцете на правителството, което работело по законодателни реформи. Захариева увери, че всичко, което зависело от правителството, щяло да бъде направено, като оттам нататък имало съдебна власт. 

Една от големите критики в доклада на Европейската комисия беше срещу прокуратурата. В тази връзка водещият запита защо управляващите са се съсредоточили върху Висшия съдебен съвет (ВСС), а не са поискали оставката на главния прокурор Сотир Цацаров

Захариева отвърна, че тя лично няма да призовава за оставки на когото и да било, а щяла да настоява всички в съдебната власт да работят.

Тя работела колегиално с формално председателствания от нея ВСС. Отправяла конструктивна критика, когато има нужда, имала добър диалог с всички, защото министърът на правосъдието трябвало да търси консенсус.