Собствениците на кучета, които не са положили грижи за домашния си любимец и той е нанесъл лека, средна или тежка телесна повреда, да се наказват с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 000 лв. Ако животното е причинило смърт - наказанието да е до 5 години затвор и глоба до 10 000 лв.

За това настоя депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова с предложените за обсъждане изменения в Закона ветеринарномедицинската дейност.

Атанасов заяви, че се надява собствениците на кучетата да се замислят.

Атанасова призова, че не трябва да бъдат крайни във вземането на решения, тъй като тя получила предложение за промени по отношение на целия закон. За да се защити обществения интерес, трябва да има адекватна гаранция, че санкциите могат да действат превантивно, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

5 домашни кучета убиха мъж в Софийско

5 домашни кучета убиха мъж в Софийско

Кучетата са от породата Кане корсо

Според нея няма драстична заплаха за обществения интерес. Тя обясни, че едно куче до 5 килограма, дори и да се затича към дете, не би могло да причини лека, средна или тежка повреда. По думите й санкциите, които в момента са предвидени в закона - 100 лева за куче без намордник, са необосновано ниски. Глобата трябва да стигне размер от 300 лева до 1000 лева за агресивни кучета.

Няма да се налагат глоби за собственици, ако разхождат кучетата си в обособените за това места.

Представителите от организацията "На ти с природата" заявиха, че проблемите с домашните и безстопанствени кучета са много тясно свързани. Те не възразяват срещу предвидените глоби, но само те нямало да свършат работа. Никой няма да глоби тези, които не са регистрирали животните си, а санкцията ще пада върху по-съвестните стопани, предупредиха от асоциацията.

Домашно куче нападна жена и я доведе до инфаркт

Домашно куче нападна жена и я доведе до инфаркт

Пострадалата е 56-годишна от Пазарджишко

От фондация "Четири лапи" настояха за мерки срещу развъждането и търговията с домашни кучета.

Проблем има и той не е в кучетата, а в собствениците на кучета, настоя Явор Гечев от Фондация "Четири лапи". По думите му проблемът се корени в безконролното развъждане, отглеждане и търговия на кучетата. Затова и вдигането на санкциите за стопаните няма да има резултат, посочи Гечев.

Не трябва да се допуска да се случва втори случай като този във Владо Тричков. Глобите трябва да бъдат по-драстични и по-крайни, защото българинът разбира от по-сериозни санкции, настояха граждани. Трябва да има развъдници и приюти и всеки, който продава кучета, трябва да се лицензира като такъв.

От Националната координационна мрежа "Справедливост за животните" поискаха да се даде малко по-дълго време за обсъждане на ситуацията със завишените санкции. От организацията настояват, че трябва да влезе процедурен план, при който да се извършват проверките. Трябва да създадем перфектен модел, който да гарантира спадането на агресивните прояви на домашните животни, посочиха от координационната мрежа.

Според тях трябва да се разграничат норми и критерии за различните породи кучетата, както и в зависимост от големината на кучето.

Домашно куче нападна жена и я доведе до инфаркт

Домашно куче нападна жена и я доведе до инфаркт

Пострадалата е 56-годишна от Пазарджишко