От 1 януари до 1 декември 2010 г. по тяхно желание са освободени 1 137 военнослужещи. Освободените през същия период на тази година военни са 732-ма или 405 по-малко.

Това съобщи военният министър Аню Ангелов пред почти празната пленарна зала в отговор на въпрос на Ангел Найденов относно промените в условията за пенсиониране на военнослужещите в Министерството на отбраната и армията.

Днес се проведе последният за годината парламентарен контрол, който приключи в 15 часа с четирима депутати в пленарна зала.

Иначе червеният депутат се позаинтересува каква е оценката на министъра за начина, по който промяната се отразява на мотивацията и социалния статус на военнослужещите. Кое наложи това скокообразно увеличаване на възрастта за пенсиониране и на изискването на осигурителния стаж и какъв е финансовият ефект от него, попита Найденов.

В отговора си Ангелов посочи още, че от 1 ноември (когато стана публично известно намерението за увеличаване на стажа за пенсия) до 15 декември тази година напусналите системата са 225. За сравнение през миналата година те са били 296.

Ясно е, че няма негативно влияние върху мотивацията и желанието на военнослужещите да продължат да служат в българската армия, изтъкна той. Военният министър подчерта, че едновременно с увеличаването на стажа с две години, е било предложено и увеличаване на пределната възраст за военна служба.

Това паралелно действие неутрализира възможния негативен ефект от самото повишаване на осигурителния стаж върху мотивацията и дава възможност да се запази социалния статус на военните, докато са на служба. Намалява се и натискът върху пенсионната реформа, убеден е Аню Ангелов.

Той беше категоричен още, че социалните придобивки на военнослужещите не са орязани.

Военният министър отговори на въпрос на Спас Панчев относно осигурителните вноски на военните.

Приемам по принцип идеята военнослужещите и държавните служители да плащат сами осигурителните вноски, но само ако това не повлияе негативно на сегашните им нетни възнаграждения. Подобна промяна трябва да бъде съпроводена със съответен механизъм за компенсиране на средствата във фонд работна заплата, поясни Ангелов.

В момента осигурителните вноски, които се заплащат в Министерство на отбраната, са включени в бюджета на ведомството, разходите за тях се начисляват в МО от неговия бюджет. След това се уведомява Министерство на финансите и то превежда вноските на НОИ. В случай, че служителите сами заплащат осигуровките си, ще трябва да се преструктурират разходите в бюджета на Министерство на отбраната, обясни още Аню Ангелов.