Служителите на реда остават в протестна готовност, ако не видят сериозни промени в Закона за МВР. Това стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе разгледан отхвърленият от вътрешната парламентарна комисия вид на Закон за МВР.

Венцислав Станков от синдиката на пожарникарите посочи по време на дискусиите в тристранката, че приемат някои от текстовете в Закона, като това общата администрация да мине към Закона за държавния служител.
Пожарникарите обаче са против намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Не подкрепяме това предложение, категоричен бе Станков. Пожарникарите са против също така намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 на 12 заплати за новите служители. Не било редно да се делят служителите в МВР.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя закона „Бъчварова”. Оценяваме отложените промени като необходими и закъснели, подчерта той. Според него нужни били още по-радикални промени в Закона за МВР, за да има ведомството повече пари за капиталови разходи.

Нужни са повече камери, не повече полицаи, смята Васил Велев. Той е недоволен, че сме на второ място в Европейския съюз по разходи за МВР, но по резултатите сме на опашката.
Освен това, по мнението му, не ни трябвали полицаи, които искали 20 заплати, за да ни пазят - „Винаги някой може да даде 21 заплати да не ни пазят”, посочи Велев.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) поискаха предварителна оценка на въздействието Пожарната безопасност да се превърне в агенция, тъй като сега нямало такава оценка.
От БСК също поискаха промени в сектор Сигурност.

Полицаите пък споделиха, че имало неразбираемо неуважение към професията им. Те не били против реформата, просто имали известни забележки и искали прозрачна и ефективна реформа.

Според зам.-вътрешния министър Цвятко Георгиев социалните привилегии били само малка част от закона. За намаляването на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, Георгиев посочи, че за 2015 г. са изплатени 6 млн. лв. за неизползван отпуск. В същото време полицаите работят извънредно, като извънредният им труд се заплаща допълнително.

Другият заместник на Румяна Бъчварова, Красимир Ципов, посочи, че промените в Закона за МВР целят да постигнат разумност в разходите на ведомството.
Реформата не цели да се спестят едни пари, подчерта той. Ципов настоя промените да се приемат на първо четене в пленарна зала и да се направят нужните промени преди второто четене.