Затварянето на шенгенските граници би било огромен удар върху идеята за Обединена Европа. Това заявява президентът на ПЕС Сергей Станишев в своето писмено изказване по повод дебата, който ще се проведе по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Той е посветен на миграцията и бъдещето на Шенген, съобщават от кабинета на Станишев.

Той обяснява, че затварянето на границите ще е удар не само заради неизбежните икономически щети, а и защото свободното движение е най-яркият символ на всички постижения на Европейския съюз (ЕС).

По мнението на лидера на ПЕС, призивите за затваряне на шенгенските граници за две години показва, че Евросъюзът, който е воден от десните и подвеждан от крайно десните, се намира в абсолютна безпътица.

Той призовава за решително противопоставяне на всякакви идеи за създаване на „буферни зони” вътре в ЕС, които да се превърнат в големи бежански лагери. Станишев смята, че Дъблинският механизъм не отговаря на новите условия и спешно трябва да бъде преразгледан.

Сергей Станишев изтъква, че в дните на изпитание, някои в Европа смятат, че ще намерят спасение, като се затворят вкъщи, залостят вратата и просто чакат бурята да отмине. Това била мантрата на популистите, които използвали страха на хората. Станишев изразява съжаление, че е много страни гражданите се поддават на обещанията за лесни решения. Той предупреждава, че под претекст, че отговарят на обществените очаквания, популистите всъщност се стараят просто да си осигурят гласове за следващите избори, а междувременно саботират всички опити за намиране на общи решения.

Лидерът на европейските социалисти предупреждава още, че това е опасна илюзия. Той е категоричен, че нито една държава, било то и най-голямата, не може да се справи сама с проблеми като бежанската вълна и заплахата от тероризъм. „Няма стена в историята, която да не се е пропукала, няма ограда, която да не е преодоляна, когато хората бягат от война и насилие, за да спасят живота си”, подчертава Сергей Станишев.

Нашият отговор е повече, а не по-малко Европа – там, където е необходимо. Ние, европейските социалисти, вярваме, че вместо да изграждаме наново стари стени, имаме нужда от ефективно работещи външни граници”, изтъква той.

Според Станишев има нужда от повече Европа в сферата на сигурността, обмяната на информация, борбата с тероризма. Имало нужда и от по-силен ангажимент на ЕС, включително финансов, за да се подпомогнат агенциите на ООН, които са ангажирани с тези проблеми. Помощ трябвало да получат и страните, които приютяват най-много бежанци, близо до конфликтите.

„Имаме нужда от повече Европа във външната политика и политиката на сигурност. Европа трябва да изнася сигурност, за да не внася несигурност", категоричен е Станишев.

Той използва дебата като добър повод да припомни, че въпреки че заедно с Румъния сме изпълнили всички критерии за членство, до ден днешен оставаме извън Шенгенското пространство. Сергей Станишев е убеден, че това не е справедливо и не отговаря на европейските принципи. Според него влизането на двете държави в Шенген би укрепило външните граници на съюза и би допринесло много за сигурността.

Станишев категорично отхвърля идеята за изваждането на Гърция от Шенген. Според него изваждането на която и да е страна от Шенгенското пространство, не е решение на проблема. Той приветства усилията на местното население, на гражданското общество, както и усилията на бреговата охрана в Гърция. Те са спасили хиляди човешки животи и усилията им трябва да бъдат признати.

По думите на лидера на европейските социалисти от никоя държава не може да се очаква сама да се справи с такъв брой пристигащи бежанци, нито пък може да бъде накарана да връща незаконно бежанците.

Все пак Гърция трябвало да се съобрази с отговорностите си към Шенген.