Военният министър Николай Ненчев е получавал информация за внедрени терористи сред бежанците. Това съобщи военният министър Николай Ненчев във Военното училище във Велико Търново по време на кръгла маса на тема "Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност", предаде БНР.

Българската армия е изцяло готова да се включи в охраната на българските граници, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. "Готови сме и сме длъжни да го направим, защото сами виждате какво се случва. Този акт на тероризъм в Анкара е достатъчно красноречив, сам по себе си. Нека изразя едно много силно безпокойство, свързано с бежанската вълна.

Трябва да направим всичко възможно тези хора да бъдат регистрирани! Българските власти трябва да знаят и ще знаят кой влиза в България. Получавал съм информация, включително за внедряването на представители на различни терористични организации сред бежанците, нещо, което много силно ме безпокои. Затова сме и толкова отговорни", заяви Ненчев, цитиран от Министерството на отбраната.

Министър Ненчев е изпратил писма до колегите си в съседните балкански страни, с които уведомява, че присъствието на български въоръжени сили по границите не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне с бежанската вълна.

В кръглата маса участва и Милен Михов, член на Комисията по отбрана в Народното събрание, който отговори на въпроси, свързани със средата за сигурност и бежанската криза. По думите му, трябва да бъде осигурено всичко, което е необходимо за охрана на българската граница, защото цената, която днес се плаща за сигурността ни, е гаранция за свобода в бъдеще.

От тази учебна 2016-2017 година удвояват броя на приеманите курсанти, заяви министър Ненчев. Според него, друга възможност за комплектуване на Българската армия е офицерите, уволнени при организационно-щатни промени, да могат да се приемат отново на военна служба. Условието е да не са изминали 10 години от уволнението им и да имат не по-малко от 5 години до пределната възраст за служба за званието, което притежават.

"Една сериозна реформа във военното образование, която отговаря на нуждите на Въоръжените сили, ще даде положителни резултати, повече спокойствие и повече основание за сигурност", обясни желанието си за промени министърът на отбраната.

Във форума участва и генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната. Той изтъкна, че Българската армия като един от основните стълбове на държавността, трябва винаги да бъде подготвена, за да бъде в полза и на България, и на обществото. "Разчитаме на подкрепата на народните представители във финансов план, както и като разбиране за българския военнослужещ", каза началникът на отбраната.

На неговите думи отговори заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, каза, че е готов да чуе идеи за законодателни промени, за бюджетни промени и да лобира тези идеи да се осъществят. Според него кадровото обезпечаване е изключително важно дефицитът на кадрите, както и преодоляването му, е един от най-важните въпроси.