Работещите в администрацията на Министерство на отбраната пенсионери ще бъдат освободени от длъжност. Това съобщават от пресцентъра на военното ведомство.

От министерството уточняват, че става въпрос за служители, които са придобили и упражнили правото си на пенсия по Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Те са получили социални компенсации и придобивки и впоследствие те са били назначени като цивилни служители в администрацията.

Пенсионираните служители ще бъдат освободени в съответствие с измененията в Закона за държавния служител. Целта била да се обнови съставът на администрацията на военното министерство.

От МО уточняват, че с промените в Закона за държавния служител условията за прекратяване на служебните правоотношения стават като тези с Кодекса по труда. По този начин работодателят може да прекрати служебното правоотношение на държавен служител при придобито и упражнено право на пенсия.

Освобождаването на пенсионерите било и в съответствие на правителствената програма за насърчаване на младежката заетост.

От ведомството изтъкват, че за всички освободени позиции ще бъдат обявени конкурси. Това ще стане съобразно законовата процедура, като целта била да се насърчат кадри от системата на Министерството на отбраната и Българската армия за кариерно развитие. Друга цел е да се стимулират млади и перспективни кадри с подходящо образование и квалификация извън системата на министерството.

От оглавяваното от министър Николай Ненчев ведомство подчертават, че провеждат политика да се наемат все повече млади експерти, които са завършили престижни учебни заведения в страната и чужбина. Ведомството иска да наема такива служители, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация.

В края на съобщението от военното министерство благодарят на всички, които са отдали знания и опит в системата на отбраната за високия професионализъм и добрата работа и коректност.