Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще предложи решение, с което ще се отложи достигането на максималния размер на отчисленията, които общините плащат при депониране на отпадъците, до цялостното доизграждане на инфраструктурата за сепариране и компостиране.

Това стана ясно след срещата му с парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП), проведена по инициатива на ВМРО.

Министър Димов припомни, че от 2011 г. насам се провежда политика за намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането и повторната употреба на отпадъци. Тя предвижда увеличаване на таксата, която общините да заплащат, ако не реализират заложените цели за рециклиране и намаляване на депонираните биоразградими отпадъци.

Още през 2013 г. е предвидено през 2020 г. отчисленията да достигнат 95 лева на тон. Голямата разлика между сегашния размер от 57 лева и заложения за 2020 г. размер от 95 лева е в резултат на намалението на отчисленията през 2017 г. по настояване на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Предвидено беше до 2020 г. да бъдат изградени планираните съоръжения за третиране на отпадъци. Вече са изградени 53 регионални депа, но за съжаление има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което забавя някои от общините при изпълнение на определените цели", отбеляза Димов.

По думите му предстои предложението на ВМРО да се обсъди с НСОРБ увеличението от 57 на 95 лева да бъде на три стъпки през следващите години до 2022 г., така че да е по-поносимо за общините.

"За тази година общият размер на дължимите отчисления от общините би нараснал до 130 млн. лв., което е много голяма тежест и може да доведе до вдигане на такса смет в почти всички общини, поясни съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

"За общините, които изпълняват целите за рециклиране и отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, отчисленията се намаляват с по 50%", припомни министър Димов.

По предварителна информация от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за 2018 г. 38 общини реализират целите за рециклиране, а около 195 общини - целите за ограничаване на депонираните биоразградими отпадъци.