Това са нормални събития, които се случват във всички партии. Това каза за изключването си от ДПС Корман Исмаилов в ефира на Нова телевизия днес.

Припомняме, че Корман Исмаилов гласува против изключването на Касим Дал от ДПС през февруари и подкрепи критиките на Дал срещу ръководството на партията и нейния председател. На заседание преди седмица ръководството на ДПС даде на Корман Исмаилов една седмица срок да си изясни позицията. На вчерашното заседание на Изпълнителното бюро той беше изключен.

В ефира на Нова телевизия днес Исмаилов посочи, че на заседанието на ръководството на партията вчера е искал да изложи своите критики и да постави наболелите процеси, за които говори Касим Дал. Според него тази инициатива е опит за връщане към здравото ядро. Той посочи, че е поискал да се предприемат нови действия и политики. „Вчера не разбрах по кои мотиви ме изключват", каза Корман Исмаилов. Относно това, че е бил помолен да напусне и депутатското място, Исмаилов каза, че смята да работи като независим.

За това дали ДПС има наложен монопол върху избирателите от определни региони в страната, „отлюспеният" довчерашен лидер на младежкото ДПС каза, че вече 20 години ДПС работи много активно. Що се отнася до манипулации по време на изборите, към такива прибягват всички партии. По думите му се използват комбинирани действия за спечелване на изборите. Според него липсата на алтернатива е в основата на това хората от определени региони да гласуват за ДПС. „Другите партии не са отишли там, липсата на избор кара хората да правят това", каза Исмаилов.

Относно изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган в Кочан преди изборите през 2009 година, че депутатите нямат власт, а властта е в неговите ръце, Корман Исмаилов посочи, че не е съгласен с това, че депутатите нямат власт. „Ако те са избрани, трябва да имат такава, как иначе ще работят". Според Исмаилов Доган е имал в предвид, че не е важно дали ще е депутатът „х" или „у". Но в истинската демокрация не трябва да е така.

Относно това ще има ли промяна в ДПС той посочи: „Самият факт, че дебатираме това, говори, че нещо се случва". Той посочи, че не е съгласен политиците да получават такива хонорари.

За присъствието си на срещите на Касим Дал с избирателите Корман Исмаилов каза, че е искал да види какво е отношението на избирателите към това.

На въпрос ще превземат ли тези хора ДПС отдолу нагоре и за сериозните критики към ръководството той посочи, че трябва да има сериозни промени. По думите му ДПС трябва да бъде изчистена от хора от ДС. Тези хора са били част от репресивния апарат.

Той каза, че са знаели за агентурното минало на Ахмед Доган, но много са му вярвали. Той призна също, че наистина е казвал, че Ахмед Доган е най-добрият партиен лидер, но че за съжаление такива рядко се срещат. Тогава обаче не е разбрал нещата.

На въпрос на водещия дали дължи нещо на Ахмед Доган, който е казал, че го е чувствал като син, Корман Исмаилов посочи, че той не го е чувствал като баща.