Плевнелиев обяви състава и структурата на кабинета и помоли той да не бъде съден предварително, а да си свърши работата в рамките на три месеца до изборите - резюмира лидерът на БСП Станишев и категорично заяви:
„Няма как това да се случи, защото ще съдим служебния кабинет по неговите действия".

Той припомни какво е приоритетно за едно служебно, безпристрастно, надпартийно правителство - да организира честни и свободни избори, да разкрие истината за състоянието на държавата на публичния сектор, бюджета, социалната сфера, за да се знае наследството на правителството, което си отива, както и да вземе мерки за социално успокоение в държавата.

Според Станишев няма как да се говори за честни, неманипулирани избори, ако ръководството на МВР остане същото - назначено от Цветанов и представляващо неговото най-тясно политическо обкръжение, начело с Флоров - ръководителя на БОП.

Лидерите на протестите вече с МВР досиета и СРС-та
Още...

Назначената г-жа Първанова за вътрешен министър, която се занимава с европейски въпроси трудно дава гаранция, че това няма да се случи, каза още Станишев.
Той отново подчерта, че първото изпитание за нея ще е да разкрие истината за досиетата за лидерите на протестиращите, по чия задача са правени, от кого, имало ли е разрешение за СРС-та. Станишев каза, че има много сериозни подозрения, че всъщност се гарантира, че „професионалното" ръководство - г-н Флоров ще запази своите позиции и ще ръководи МВР. Това е неприемливо, категоричен е Станишев.

Той отбеляза, че всички областни управители са политически назначения на ГЕРБ и заяви, че те трябва да бъдат сменени, ако служебното правителство е действително надпартийно.

Станишев каза, че много бързо ще проличи по действията на финансовия министър и други министри дали ще бъде разкрита истината за състоянието на държавата, или ще се направи опит да бъдат заметени следите на това, по думите му, „безобразно" управление, което докара България до икономическа, социална и политическа криза.

Лидерът на БСП изтъкна още, че нищо от настойчивите искания на левите за решаване на проблемите на хората не е било решено и се позова на днешната работа на парламента - мнозинството се изгаври.
Въпреки уверенията от Цецка Цачева, че ще бъде подкрепено предложението на БСП за забрана за спирането на тока, за въвеждане на две тарифи и прехвърлянето на енергийните помощи от есента за този момент.

„Не разбирам защо президентът не разпуска незабавно парламента, а тупка топката до 15-ти. Коя поредна глупост или безобразие ще приеме мнозинството в този парламент, парламент на ГЕРБ и техните купени „независими" народни представители", добави Станишев.

По повод споменатия от президента граждански борд Станишев каза, че в него трябва да влязат организации, които са се занимавали с наблюдения на избори и са констатирали манипулации, както и протестиращи.
„Ще видим дали служебният кабинет реално има волята да го направи. В противен случай - ще се потвърдят подозренията, че служебното правителство е втори, резервен „Б" или „В отбор" на ГЕРБ, защото немалко от хората са били зам.-министри, политически назначени с подкрепата на ГЕРБ", каза още Станишев.

Той добави, че има много сериозни притеснения за подмяна на очакванията на хората. „Много от зам.-министрите на това скандално правителство, което постави България на колене, разби икономиката, опоска икономиката и докара хората до мизерия и протести, пак ще си бъдат. ГЕРБ и сега са си на власт", убеден е Станишев.

Помолен да каже дали не наблюдаваме начало на президентска република, Станишев отговори, че това би било пресилено, но това, което е вярно е, че ние в последните години сме се превърнали в премиерска република на Борисов. По думите му това е най-страшното и това е голямата, дълбоката причина хората да не издържат и да излязат на протести.

Като аргумент Станишев посочи погазването на всички демократични механизми за контрол, подчиняването на съдебната власт, особено прокуратурата. По същия начин се действаше към президентството. Беше подчинена и четвъртата - медийната власт - чрез финансови средства и постоянен натиск. Това е реалността, подчерта Станишев.

„Президентът формира правителство, което действително буди въпроси. Ще го съдим по делата. Всички наши искания открито ще ги заявяваме пред цялото общество", подчерта лидерът на БСП.