В никакъв случай мярката за съкращаването на разходите във връзка с икономическата криза няма да се отрази на заплащането и на военна подготовка на Българската армия.

Това увери на полигона "Ново село" министърът на отбраната Николай Цонев.

Министър Цонев обясни, че миналата седмица е издал заповед, в която се налагат ограничения в определени дейности на Министерството на отбраната, отнасящи се до командировки, семинари и други.

Капиталовите разходи за годината са оптимизирани в условията на 20-процентно съкращение, а някои от планираните дейности са в процес на разсрочване.

Цонев каза, че в министерството се работи по изработването на документите, свързани с новоприетия Закон за отбраната и въоръжените сили, и изрази надеждата си, че от 1 юли интегрираният модел за управление ще влезе в действие.

Министърът съобщи, че ръководеното от него ведомство е подготвило документ, според който след съответни съгласувания и законови промени в Кодекса за социално осигуряване, военнослужещите ще бъдат осигурявани от армията в доброволния допълнителен пенсионен фонд.

В документа се предвижда това да става със средства от фонда за социално-битово осигуряване на БА, като месечно се внасят по 150 лева на военнослужещ, което би му осигурило втора пенсия.
Направените разчети, според Цонев, сочат, че месечната сума за този разход е около 1,7 млн. лева.