Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, цитиран от БНР, че от предвидените за издръжка на цялата система 15 милиона лева са похарчени два милиона повече или 17 милиона.

Той съобщи още, че дефицитът на НОИ се очертава да е около 555 милиона лева до края на тази година. И това е при 90% плащане на субсидията от държавния бюджет, поясни социалният министър.

До месец юли бяха усвоени около 31,2 млн. лева, което беше твърде малко, усвоихме допълнително около 12-13 млн. лева през последните две седмици по ОП „Човешки ресурси". С тази програма ще облекчим малко пазара на труда, допълни Младенов.

Той коментира, че проблемът се поражда от факта, че при започването на финансовата криза синдикатите са напуснали националния съвет за тристранно сътрудничество. Младенов обясни, че именно когато е трябвало да се обсъдят най-добрите мерки и да се търсят решения, не е имало диалог.

Поради тази причина едно от първите неща, които направихме е да възстановим Националния съвет за тристранно сътрудничество, отбеляза социалният министър.

Той каза още, че към 31 юли нивото на безработица у нас е 7,62% при 7,29% за месец юни.