Днес е поредният ден на протести за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и след неговото извинение заради "уж болните деца", съобщи бТВ.

Докато в парламента обмислят как да променят новите закони, преди да бъдат окончателно приети, на улицата хората продължават да искат Симеонов да се оттегли.

Валери Симеонов оглавява Съвета за хората с увреждания

Валери Симеонов оглавява Съвета за хората с увреждания

Социалната комисия прие единодушно Закона за хората с увреждания

Тази вечер протестиращите тръгнаха в шествие сградата на Министерския съвет до Софийския университет. Настояват вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, заради коментарът му по повод законопроекта за хората с увреждания. Те не приемат извинението му, според тях е направено под натиск. Към недоволството се присъединяват музиканти и певци, a на футболния мач между "Левски" и "Верея" миналата седмица, агитката на сините изрази подкрепата си към майките като разпъна транспарант: "Господин уж политик, пожелаваме ти да си уж здрав".

Хората се опитват да говорят за сериозните проблеми и с чувство за хумор.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

Нина Иванова е завършила моден дизайн. Рисува портрети на домашни любимци, прави и кукли. Нейно вдъхновение става и вицепремиерът Симеонов. Последната й творба е споделена стотици пъти във "Фейсбук".

"На протеста почти всички скандират , че този човек е позор за България, и така реших да му сложа една титла, лента, като един мистър - представител на позора, но в крайна сметка той е и министър и като заигравка на думи реших да добавя това -"-ни", и за да бъде карикатурата с чувство за хумор, добавих короната с камъни", разяснява пред бТВ Нина.

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

Протести са организирани и във Варна, Стара Загора, Пловдив, Враца, Силистра, Плевен

Тя всеки ден е на протестите. Майка е на две деца и казва, че думите на вицепремиера са недопустими.

"Много от майките на протеста се питат толкова ли е важен този човек и незаменим, че едва ли не държавата ще рухне, ако подаде оставка и на негово място дойде друг човек", допълва Нина.

Докато родителите протестират, в парламента умуват как най-добре да редактират новите законопроекти, преди да ги приемат окончателно. Срокът за предложенията изтича в петък.

Нина казва, че и днес, на рождения си ден, ще е сред протестиращите. И ще черпи нови творчески вдъхновения.

В сряда в социалната комисия в парламента ще бъде представен и третият ключов законопроект - за социалните услуги. Така депутатите ще разполагат с всички предложения за промени за хората с увреждания.

Какво в крайна сметка ще бъде прието, тепърва ще стане ясно. Протестите продължават и утре.