Защитата на личните данни ще бъде с нов регламент от средата на 2018 година, съобщи Цанко Цолов, който е член на Комисията за защита на личните данни, предаде БНР. Новите условия ще забраняват на организациите да използват данните ни за цел, която е различна от услугата, заради която сме ги предоставили.  

"Използвайки нашата кредитна карта ние сме обявили, че данните от нея ще бъдат използвани за това лице при извършване на банкова транзакция. Да, но някой може да използва тази банкова карта и да каже: добре, това лице се намира някъде. Ето, ние сме обявили, че използваме картата за едно, а получаваме съвсем друго, правим един съвсем друг профил, който не сме обявили на лицето", даде пример той.

С новия регламент биометричните данни се определят като "чувствителни", обясни Цанко Цолов. Относно много оспорваната идея за пръстовия отпечатък при посещение на личен лекар експертът обясни, че там целта била да не се съхраняват биометричните данни.

"Да се ползват само в момента на идентификация, да няма запис на биометриката, да се получава код и този код по никакъв начин да не позволява възстановяването, обратното възстановяване на биометричните данни", допълни Цолов.