Неправителственият сектор има нужда от изсветляване. Това трябва да се случи в новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел, който в момента се намира между две четения в Народното събрание, стана ясно на заседание на парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Преди окончателното му приемане на второ четене, депутатите от комисията организираха обществено обсъждане за възможните промени, които да се въведат в него преди финализирането на проекта.

Към момента няма процедура по несъстоятелност за НПО-та. Да се разпише такава и за неправителствения сектор, поискаха някои организации от депутатите.

Със Закона е на път да се създаде Фонд за подпомагане на граждански инициативи, както и Съвет за развитие на гражданското общество, който ще разпределя средствата от Фонда.

НПО-тата останаха доволни от срещата, но си оставиха място и за бележки.
Например, от Национална мрежа за децата изразиха притеснение за ролята на обществения съвет с настояването тя да се прецизира. От него се очакват много анализи, механизми, наблюдение на целия сектор, аргументираха се от организацията, като подкрепиха идеята на колеги външен оператор да управлява средствата на Съвета по прозрачен начин, за да се облекчи работата на членовете.

След тях пък трябва да има и представители на държавата. Важна промяна в законопроекта е регистрацията на организациите да се осъществява в Агенцията по вписванията, а не в окръжните съдилища.

Повечето представители на НПО-та останаха доволни именно от този текст. Малцина обаче съзряха в това прекомерна намеса на държавата в сектора.

До петък депутати имат правото да внасят предложения за промени, които да бъдат обсъдени на второ четене. След този срок ще стане ясно какви окончателни варианти на текстовете ще влезнат на дебатите в пленарна зала.