Нова полицейска карта на страната прави левицата, ако вземе властта. Тази заявка направи Красимир Янков, член на ИБ на БСП и член на вътрешната парламентарна комисия в 43-то Народно събрание. Той представи управленската алтернатива на червените на дискусия за сектор сигурност.

Социалистите предлагат след обстоен анализ на криминогенната обстановка и нуждите от полицейско присъствие по места да се създадат полицейски постове. Те ще пазят не повече от три населени места. Пълно обезпечаване на Криминална полиция, обещава програмата на БСП. Полицията ще възприеме принципа за нулева толерантност, обяви Красимир Янков.

По отношение на борбата с корупцията той предлага промени в Наказателния кодекс като силно ще се ограничат възможностите съдът да връща тези дела за преразглеждане. Засилена защита на личната неприкосновеност, искат от БСП. Красимир Янков предлага отпадане на непредпазливостта при ПТП след употреба на алкохол и наркотици.

Настоява и за отпадане на принципа за маловажност на престъпленията. Можем да бъдем активни във вземането на решения в ЕС и НАТО, убеден е още Красимир Янков. Външната ни политика ще е ориентирана към подобряване на отношенията с Русия, обещаха червените. Ще си сътрудничим с Китай и другите източни пазари, планират левите.

Обещават модернизация на армията, засилена охрана на границата и връщане на нелегалните мигранти. Янков се закани да бъде отменено постановлението на МС за заселване на бежанци.

Не е нужен специален закон, за да де пребори корупцията, според Янков. АФКОС - Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията", засягащи финансовите интереси на Европейския съюз ще се изведе извън МВР в МФ, с оглед задачите и дейностите й. Янков предлага използване целия ресурс на сектор Сигурност при противодействие на тероризма и охрана на границата. Предлага се Държавна агенция за бежанци да премине в МВР, като към момента тя е към Министерски съвет.

Левицата ще прави преоценка на концепцията за контрол и опазване на границата. Осигуряване на още 1000 щатни полицейски бройки за "Гранична полиция", които да се използват за охрана на границата, се предлага в управленската програма на червените в сферата на сигурността.

Усъвършенстване работата на полицията със секретните сътрудници с цел създаване на оптимален организационен модел за придобиване на разузнавателна информация, предлага още столетницата. Предвижда се още повишаване мотивацията на българския полицай, както и засилване гражданския контрол над дейността на МВР.

Запазват се социалните придобивки на полицаите. Предлага се нова система за формиране на възнаграждението, което да отразява постигане на предварително поставени цели.

Ще има нов закон за МВР, който да установява ясна и стабилна нормативна основа, която гарантира реформите в системата на министерство на вътрешните работи, създава оптимални условия - повишаване ефективността от противодействието срещу престъпността.