"Моето лично мнение е, че този човек трябваше да си отиде отдавна от България", заяви журнаристът Илхан Андай в ефира на БТВ във връзка със смяната на посланик Сюлейман Гюкче. По думите му, редовната ротация е трябвало да се случи през есента.

"Възникна въпросът повишение или понижение е. По-скоро е червен картон изхождайки от това, че България винаги е била много важна страна за Турция. Особено важна е за Ердоган", посочи Андай.

Турция с нов посланик у нас

Турция с нов посланик у нас

Новият посланик ще бъде Хасан Улусой

Според него грешките на Гюкче са две. Едната е лошият анализ, който е давал на Анкара, а другата е, че той е развалил рахата на българските турци и ги е раздрусал.

Илхан Андай определи новия посланик като подготвен.

"Образно казано, ако Гюкче е бил в последните 2 години човекът, който взривяваше този граден от десетилетия мост между Турция и България, заради огромното присъствие на етнически турци в България и заради техните роднини изселници, този човек ще бъде нещо като сапьор", допълни той.

Андай коментира и новината за задържаните българки и британец в Турция. По думите му, единственото сигурно е, че задържаните в Турция нашенки не са имали помагачи и не са участвали в по-голяма група. В противен случай полицията е нямало да оповести информация.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях

"На британеца присъдата му е гарантирана, защото има снимков материал. Майката най-вероятно ще бъде освободена на осмия ден, защото дъщерята ще поеме отговорност за нея", каза журналистът и допълни, че те със сигурност не са в "черния списък".