Две български гражданки, майка и дъщеря, са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим, предаде БНТ.

При разпита по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия.

Заедно с тях е била арестувана и трета жена, с британско гражданство, с която сънародничката ни преди 10 дни пристигнала на почивка в Турция.

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

България не е уведомена официално

В профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции Сили за защита на народа - смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

От българското външно министерство съобщиха по-късно в изявление до медиите, че в посолството ни в Анкара е било получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън.

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Припомняме, че преди седмица България изпрати официално допитване до Турция относно "черния списък" с 77 български граждани, посочени от външното министерство на южната ни съседка като съпричастни към тероризъм.