България изпрати официално допитване до Турция относно "черния списък" с 77 български граждани, посочени от външното министерство на южната ни съседка като съпричастни към тероризъм. Това обяви председателят на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев.

Припомняме, вчера, 18 юли, Георгиев и главният прокурор Сотир Цацаров посочиха, че службите у нас нямат данни за 77-те българи, попаднали в турския забранителен списък. "Всеки отделен случай, който се появява, се проверява в пълен обем с оглед важността на темата", обясни още Георгиев. Още вчера стана ясно, че чрез МВР е поискало информация за този случай от южната ни съседка.

Службите ни нямат данни за 77-те българи, включени в турския "черен списък"

Службите ни нямат данни за 77-те българи, включени в турския "черен списък"

ДАНС работи по случая

В понеделник, 17 юли, стана ясно, че турското външно министерство е обнародвало "черен списък", включващ 77 българи, подозирани за връзки с терористични организации. За "черния списък" става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". В списъкът има общо 45 000 души.

Георгиев посочи още, че страната ни няма информация за българи, които присъстват в конфликтни зони в Близкия Изток.

Президентът Румен Радев обясни пред БНТ, че най-вероятно става въпрос за неофициална информация. Той посочи, че все още не се знае какво точно означава това, че българите са съпричастни към тероризъм. "Нашите служби са отправили съответно своето искане и се надявам този въпрос да бъде изяснен в най-скоро време. Най-вероятно това е във връзка с неуспешния опит за преврат преди година в Турция", допълни Радев.

В Турция успокоявали и консолидирали електората с "черния списък" с терористи

В Турция успокоявали и консолидирали електората с "черния списък" с терористи

Турските власти демонстрирали, че се справят с тероризма