Този доклад неслучайно се появява, защото това е един опит за контролирано изпускане на информация, която идва да покаже, че турската държава е заплашена от тероризъм, но тя се справя безпроблемно.

Това коментира експертът по антитероризъм и депутат от БСП Славчо Велков в ефира на Нова телевизия по повод "черния списък" на Турция, в който попадат и 77 български граждани.

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

България не е уведомена официално

Велков разясни, че докладът съдържа общо 54 хиляди души, които представляват заплаха за националната сигурност и такива, които турската страна твърди, че са депортирани от Турция. Най-малко в този списък са испанци и българи, а най-много са саудитци - над 7 400.

Това е акт, който е насочен към успокояване и консолидиране на вътрешния електорат в Турция, твърди Велков.

Той посочи още, че консулствата ни в Анкара, Бурса, Одрин и Истанбул не са запознати с нещо подобно, тъй като международното право предполага при наличието на такива данни веднага да бъдат информирани консулските служби.

"Известно време се тиражираше новината, че това са хора от ПКК. Сега вече чуваме нова версия", сподели Велков.

По думите му, независимо от демонстрираните топли отношения между България и Турция, тя има своя интерес и го преследва. Според него тези отношения не са толкова топли, при положение че се допускат такива провокации към България.

"От срещите, разговорите и докладите на агенции, шефовете на специални служби не са посочени никъде подобни признаци за заплаха за националната сигурност на Република България от страна на такива граждани", заяви още Славчо Велков.

Той допълни, че няма информация в службите ни за депортирани такива лица.

Според Велков трябва да се изиска информация от нашите консулски и дипломатически представители и те да кажат кои са тези хора, които представляват заплаха, ако те са на територията на България и каква дейност извършват.