"Новото време" ще подкрепи СДС на изборите за евродепутати на 20 май.

Това съобщиха на пресконференция лидерите на двете партии Емил Кошлуков и Петър Стоянов.

В Европейския парламент България трябва да бъде представлявана от хората, които 17 години са работили за членството на страната ни в ЕС и за да бъдат тези избори възможни днес, заяви Кошлуков.

Той обърна внимание, че Новото време подкрепя СДС, защото е единствената партия, която е излязла с програма и е казала как ще работи в ЕП. Само СДС ни каза за какво ще работи. Другите не казват нищо, заяви още той.

Важно е десницата в България да бъде представена в ЕС, не желаем левицата да бъде водеща, добави той. Ръководствата на двете партии са констатирали, че 17 години преследват една и съща цел - декомунизиране на България, членство в ЕС и в НАТО.

Има поле за много общи инициативи, не става въпрос за еднократна подкрепа, която сме целели да получим за изборите за ЕП, посочи Петър Стоянов. Като парламентарно представена партия СДС ще лобира за законопроекти и идеи, лансирани от "Новото време". Ако нашето сътрудничество даде своите плодове, във всички случаи ще работим за обединение на цялата българска десница, каза Стоянов.

По повод на обявената днес от Комисията по досиетата принадлежност към органите на бившата ДС на шестима от кандидатите за евродепутати лидерът на СДС призова партийните централи, към които шестимата принадлежат, да предприемат всички стъпки за незабавното им оттегляне от листите, допълва БТА.

Кошлуков коментира, че комисията е "пълна бутафория". Законът, който беше приет, няма лустрационни текстове, отбеляза той. Нищо не следва от това дори да обявяват не шестима, а 16 - не могат да ги извадят, добави Кошлуков. Той отбеляза, че ще е жалко в ЕП да отидат "бивши ченгета".

В отговор на въпрос лидерът на СДС каза, че историята на баташкото клане е най-трагичната част от историята на България заедно с историята на Перущица, Панагюрище, Копривщица. Ако някой посегне върху тази част от нашата история, той посяга върху най-ценното, което имаме - нашата българска историческа памет, посочи Стоянов.

Такъв тип изопачаване на историята може да доведе до припламване на междуетнически искри, от което никой няма интерес, каза Стоянов и призова историците да не търсят конфликт, там където той не съществува.

Емил Кошлуков коментира, че ревизионизмът на историята винаги е опасен. Той подчерта, че баташкото клане е факт и опитите този факт да се промени са нелепи.

Ще направим запитване до фондациите, които финансират проекта, и до този така наречен институт, за да видим какво работят, заяви Кошлуков. Ако се окаже, че това целенасочено е поръчано, ще го изнесем с официални данни, добави той. официални данни, добави той.