И НПО-тата скочиха в защита на уволнения шеф на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Техни представители пристигнаха рано тази сутрин в парламента, за да засвидетелстват своята подкрепа към него.

След като прочете декларация на ГЕРБ по темата, Цветан Цветанов организира специална трибунка, на която хората от неправителствения сектор изказаха възмущението си от кадровите промени.
Те поискаха обяснение защо се наложила смяната и изтъкнаха, че Каменов не бил компрометирал с нищо нито Агенцията, нито НПО-тата.

Извършва се едно безпринципно кадруване и уволнение, което никой не е искал, заяви Ирина Абаджиева от Инициативен родителски комитет. Тя е категорична, че няма мотиви за уволнението на Каменов.

Никой от нас не е намерил някакъв проблем в управлението на агенцията от Калин Каменов. На негово място се назначава човек, за който вече има съмнения за финансови злоупотреби, заяви тя и припомни, че има европейски проект за деинституционализацията на деца, който е заплашен от смяната на ръководството на агенцията.
Не сме събрани, защото сме агитка на ГЕРБ. Тук сме, защото това, което се случва, засяга всички - нас като майки и като граждански организации, подчерта тя.

Цветан Цветанов отново обясни, че Калин Каменов заслужава да управлява Агенцията, защото не е нужен на политиците, а на всички НПО-та и реализирането на европейските проекти.

Бившият социален министър Тотю Младенов пък подчерта, че това назначение на Ева Жечева за шеф на Агенцията е не по-малък гаф от този с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.
Ева Жечева вече беше шеф на тази Агенция по времето на Лидия Шулева, която я принуди да си подаде оставката заради финансови злоупотреби с офис консумативи и прекалено скъп наем на офиса на структурата.

НПО-тата пък ще останат в сградата на Народното събрание, за да изчакат премиера Пламен Орешарски, който се очаква да дойде по-късно днес и ще настояват да се видят с него и да разговарят по темата.