От "Възраждане" поискаха лидерът им Костадин Костадинов да е председател на комисията по политики за българите извън страната. Народните представители попариха обаче амбициите на Костадинов да стане председател на комисията и избраха Антоанета Цонева от "Демократична България".

Останалите предложения на партиите са:

От ПП предложиха Пламен Шалъфов за зам.-председател на комисията.

От ГЕРБ предложиха Юлтер Садъков за зам.-председател на комисията.

От ДПС предложиха за зам.-председател Байрям Байрям.

Момчил Ненов и Александър Симов са предложенията на БСП за членове на комисията.

Пламен Николов от ИТН ще е член на комисията.

По време на дебатите за обявената кандидатура, Йордан Цонев от ДПС заяви, че ще подкрепят кандидатурата на Костадин Костадинов за председател на комисията, каза Йордан Цонев.

ИТН взе бюджетна комисия, ПП – правната

ИТН взе бюджетна комисия, ПП – правната

Това стана ясно по време на днешното пленарно заседание

Николай Дренчев от "Възраждане" недоумява какво прави опозицията в НС, защото предложенията колкото и да са уместни, срещат отпор от управляващите. Кандидатурата на Костадин Костадинов е едно изключително разумно предложение, защото д-р Костадинов е обиколил всички земи, бил е с българите зад граница, бил е и в по-далечните земи и общности, има книги и филми по въпроса, аргументира се Дренчев за кандидатурата на Костадинов за председател на комисията.

Нека да чуем други разумни аргументи, а не дюдюкания в края на залата, призова Дренчев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ще може да уравновеси държавните политики за българските емигрантски общности, които заслужават подкрепа и загриженост. Хоризонталните политики трябва да се изпълнят със съдържание, а тези политики останаха в годините назад, посочи Костадинов.

Нито една партия не иска председател на социалната комисия в НС
Обновена

Нито една партия не иска председател на социалната комисия в НС

Депутатите не могат да решат кой да оглави комисията

Христо Иванов от "Демократична България" също взе думата. Факт е, че някоя от критиките по конструиране на комисиите има основания и да се надяваме, че ще намерим добър диалог и баланс, заяви Иванов. Той изрази радостта си, че точно по тази политика има конкуренция, защото е важна.

Като политическа общност сме работили последователно за това въпросът за правата на българите в чужбина, да бъде централен момент от всички политики, които България прилага, от всички законодателни актове да се отчита, че България живее в една голяма диаспора, която трябва да бъде разглеждана като едно цяло, настоя Христо Иванов.

Преди това от ГЕРБ се разсърдиха, че получили само една комисия и обявиха, че няма да я приемат

Ако се чува, че ще ни бъде предложено и подметено да оглавим председателство на комисията по вероизповеданията, ние отсега да откажем, настоя Любен Дилов, като добави, че е несериозно втората по сила партия да има една комисия. Дори и в най-мракобесните времена опозицията е имала поне 5-6-7 комисии, посочи Дилов.

Сериозен дебат се разрази и по въпроса кой да оглави социалната комисия, като нито една партия не искаше първоначално да излъчи председател.

ИТН и ДБ се скараха за Комисията по вътрешните работи

ИТН и ДБ се скараха за Комисията по вътрешните работи

В крайна сметка депутатите одобриха Атанас Атанасов за председател на комисията