Полицейските органи в областт Благоевград се извършили няколко проверки през изборния ден по сигнали за купуване на гласове на избиратели, но до момента няма потвърждение, че е извършвана подобна незаконна дейност.

Това съобщи говорителят на Областната дирекция "Полиция" в Благоевград Гергана Моралиева, цитирана от БТА.

Два сигнала са били проверявани в община Разлог, два - в община Гоце Делчев, два в района на Банско - единият се е отнасял за ромската махала на общинския център, а другият - за село Гостун.

От района на Сандански и Петрич не са получавани подобни сигнали, каза Моралиева.

Има официален сигнал, постъпил и от Общинската избирателна комисия в областния град, за лице, за което се твърди, че е купувало гласове в село Рилци. То е доведено в РПУ - Благоевград, снети са му обяснения, за случая е уведомена и Районната прокуратура, съобщи Моралиева.

Органите на полицията са получили и около 20 други жалби за незаконна агитация и други неправомерни действия, свързани с изборите, за които в различни полицейски управления са викани 21 граждани и са им снети обяснения, каза говорителят на ОДП.

По думите й се оказва се, че по-голяма част от тях са застъпници на един или друг кандидат или активисти на предизборни щабове.

На всички са били връчени предупредителни протоколи.

През изборния ден днес са били издадени на територията на област Благоевград от службите за документи за самоличност 55 удостоверения за гласуване, съобщиха още от ОДП - Благоевград.