Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер. Това заяви пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

Той посочи, че удостоверяването на съответствие е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния вид избори - към апаратната и програмна част на машините, която е различна за всеки един избор.

Петров отбеляза, че трябва да се гарантира, че машината прави всичко, което е задала ЦИК като изисквания.

Той изрази резерви относно прозрачността на подготовката на машините за изборите, като засегна темата за методиката и неяснотата какви становища са постъпили по време на общественото обсъждане.

ЦИК: Подготовката за изборите върви нормално и в срок

ЦИК: Подготовката за изборите върви нормално и в срок

За Европейския парламент участие са заявили 24 партии и коалиции и един инициативен комитет

"Интересното е, че тази секция - "Избори", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, винаги досега сме правили събитие - казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и мотивирали защо. В момента има мотиви към методиката и в мотивите много ясно е обяснено какво е променено в методиката, но това е преди общественото обсъждане", поясни Петров.

Той посочи, че в 60-дневната хронограма на ЦИК няма изричен срок за удостоверяването на машините. Законотворецът обаче е поставил в закона практически невъзможен за реализация срок от 20 работни дни, в който от момента на получаване на техническите устройства за гласуване три институции трябва да удостоверят машините. Петров заяви, че масовата практика в изборите до момента сочи, че това е неизпълнимо.

Според него този срок може да бъде използван като оправдание за отмяна на машинното гласуване. Експертът предупреди, че фиксацията в този срок дава възможност за прехвърляне на отговорност от една институция на друга.

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Процесът ще започне след като МЕУ получи машините от ЦИК

Той разкритикува "пълната липса на публичност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, за да се удостоверят тези машини".

Петров заяви, че няма план за удостоверяване на машинното гласуване. Той посочи, че в този план се разписва т.нар. доверено изграждане и такъв план още не е качен. Експертът е категоричен, че трябва да има ново доверено изграждане. ЦИК имала готов софтуер, който обаче трябвало да бъде проверен за нови уязвимости - това е основна част от процеса на удостоверяване.

"В момента е създадена възможност софтуерът, който е използван на местните избори, без каквото и да е удостоверяване, да се използва за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. Което означава, че ако не видим плана за машинно гласуване, само можем да гадаем дали ЦИК би поискала наново да прави доверено изграждане", коментира Петров.

"За мен е изключително чудно какво удостоверяване правим, ако нямаме стъпките, етапите. Не знаем какво е планирано и никой не ни казва какво е планирано", обобщи той.

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата е единствената, подала документи за участие