10-процентен данък върху пенсията на работещите пенсионери обмислят да въведат от социалното министерство. Идеята се обсъжда в Консултативния съвет по пенсионната реформа.

От Националния осигурителен институт посочиха, цитирани от БНТ, че подобно данъчно облагане се прилага в много европейски страни.

У нас такъв данък е действал до 1997 г., когато Конституционният съд го отхвърля.

Сега управляващите обмислят дали да не възродят идеята, като доходите на работещите пенсионери да се облагат с вече плоския 10-процентен данък.

Преценихме, че това е един от начините в държавата да влизат малко повече данъци.

От друга страна все пак да са равнопоставени хората, които работят и от които се удържат данъци и хората, които получават пенсия и работят да бъдат по същия начин натоварени, посочи управителят на НОИ Христина Митрева, цитирана от БиТиВи.

По данни на националната статистика, пенсионерите, които работят на трудов договор и получават допълнителни доходи, са близо 70 хиляди.

Според управителя на НОИ, ако не се вземат мерки на време, след около 10 години голяма част от парите в хазната ще отиват за пенсии, тъй като населението застарява, а работната сила намалява.

До края на годината правителството ще реши дали да въведе данък върху доходите на работещите пенсионери.