Правителството на Кирил Петков прие решение, с което актуализира и разшири състава на Междуведомствения координационен механизъм (МКМ) за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) спрямо новата структура на Министерския съвет. Това решиха също на днешното заседание на МС.

С промяната се цели осигуряването на пълноценната дейност на изпълнителната власт за осъществяване на стратегическата цел за присъединяване на страната ни към ОИСР и създаването на условия за ускоряване на подготовката за членство в Организацията.

Създаденият през 2017 г. МКМ под председателството на министъра на външните работи през годините се утвърди като важен инструмент за координиране на цялостната дейност, насочена към задълбочаване на сътрудничеството с Организацията.

В своя актуализиран състав с участието на всички ресорни министерства МКМ ще продължи да работи за постигането на последователен напредък във всички приоритетни области на взаимодействие с ОИСР.

Министрите от кабинета "Петков" одобриха общо 14 препоръки на днешното си заседание. Сред тях е намерението на Република България за присъединяване към Препоръка относно управлението на водите.

Заедно с нея одобриха и препоръка относно материалните потоци и производителността на ресурсите; Препоръка относно производителността на ресурсите; Препоръка за добри практики за управление на публичните разходи за околната среда; Препоръка относно оценката и процеса на взимане на решения за интегриран транспорт и екологична политика; Препоръка относно използването на икономически инструменти за насърчаване на опазването и устойчивото използване на биологичното разнообразие; Препоръка за подобряване на изпълнението на политиката по околна среда при обществените поръчки; Препоръка за интегрирано управление на крайбрежните зони;

Препоръка за намаляване на въздействието върху околната среда от използването на енергия в битовия и търговския сектор; Препоръка за подобряване на изпълнението на екологичните политики на правителството; Препоръка относно използването на икономически инструменти в политиката по околна среда; Препоръка за контрол на замърсяването на въздуха от изгаряне на изкопаеми горива; Препоръка за ограничаване на трафика и икономично подобряване на градската среда; Препоръка за въглища и околна среда; Решение относно Контрола на трансграничното движение на отпадъци, предназначени за операции по оползотворяване; Решение -Препоръка за намаляване на трансграничното движение на отпадъци; Решение за обмен на информация относно аварии, които е възможно да причинят трансгранични щети.

С решението на Министерския съвет министърът на околната среда и водите се упълномощава да подпише и изпрати молба за присъединяване до генералния секретар на ОИСР.

Намерението за Присъединяването към четиринадесетте препоръки и трите решения на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е в изпълнение на Пътна карта за периода 2021 г. - 2023 г. за ускоряване на процеса по присъединяване и е потвърждение на волята на страната ни за членство в организацията.