Занапред кандидатите за областни управители, заместник-министри, председатели на агенции и комисии трябва да имат и степен "магистър", освен висшето си образование, за да могат да заемат тези постове.

Комисията по правни въпроси в 43-то НС прие на първо четене предложението на Бойка Маринска и депутати от Реформаторския блок за изменения в Закона за администрацията.

Членовете на комисията бяха единодушни, че е заемащите висши публични позиции трябва да имат висше образование и степен "магистър". Новото изискване ще засегне категорията висши служители, които се назначават от Министерския съвет или друг държавен орган.
Висшите служители, заемащи избираеми длъжности няма да бъдат засегнати от промените.

Според вносителя на предложението Бойка Маринска е логично при заемането на висок държавен пост да отговаряш на изискването на висока квалификация. Въвеждането на това правило ще изиграе ролята на филтър, който да отсее предварително кандидатурите и ще ограничи възможността за предложения, зад които се крие лобизъм.

Тя добави, че не е логично да се иска висше образование за директор на дирекция, а това да не важи за заместник-министър или областен управител например.

Димитър Делчев, който е член на Комисията по правни въпроси и съвносител, заяви, че подобно решение ще покаже ясна политическа воля за промяна на начина на извършване на назначенията по върховете и ще внесе по-голяма сигурност за това, че добре образовани и компетенти хора ще заемат висши длъжности.