Новият програмен период е предизвикателство пред общините. Това стана ясно на заседанието на НСОРБ в София. Чака ни сериозна работа, посочи Даниел Панов. Приветствие пред колегите си в началото отправи столичният кмет Йорданка Фандъкова, според която предизвикателствата са доста сходни, а решенията общи.

За София предизвикателство е образованието, обществения транспорт и чистота на въздуха. Горенето на твърдо битово гориво е основната причина за замърсяването на въздуха, както обясни кметът. Изборите остават предизвикателство пред градоначалниците, според Фандъкова. Хората очакват от кметовете, от общинските съвети да си вършат работата, поясни още тя. Местната власт е най-близо до хората, подчерта Йорданка Фандъкова.

Регионите ни изостават въпреки европарите, притеснени от АБВ

Регионите ни изостават въпреки европарите, притеснени от АБВ

Българската административна перверзия - партийни хранилки

Кметът на Велико Търново и член на УС на НСОРБ Даниел Панов е доволен от добрите финансови резултати на общините в сектор администрация. Това обаче нямало да доведе до ръст на заплатите в администрацията, а щяло да компенсира новия размер на минималната работна заплата. Средствата на общините не били достатъчни, за да задържат кадрите. Ще ни бъде трудно да подобрим общинската инфраструктура, каза Панов. За това щели да са нужни поне 100 милиона лева. Междуселищната връзка е изключително важна, категоричен бе той.

Изоставане общините отчитат в сектора здравеопазване и социални дейности. Около 60% от становищата на общините се отразяват в нормативната уредба. Това обаче не удовлетворява НСОРБ. Предизвикателство остава общинското здравеопазване.

Гражданите очакват институциите да намалят административната тежест, подчерта Даниел Панов. Общините ще искат финансова подкрепа за софтуерна помощ. Общините са бенефициенти по проекти за над 3,8 милиарда лева.

Левите кметове бойкотираха заседанието на сдружението на общините

Левите кметове бойкотираха заседанието на сдружението на общините

Заради решението на МС да отпусне най-много средства на кметовете на ГЕРБ