Българските общини се обявяват за по-неподготвени за разработване и изпълнение на проекти по структурните фондове на ЕС в сравнение с 2004-та година.

Това сочи експертно проучване на Програмата за развитие на ООН.

Изследването е проведено сред всички 28 областни администрации и сред 243 общини през месеците май-юни 2006 г.

Актуализираният доклад е третият от серията експертни издания, изтотвени по поръчка на ПРООН и посветени на темата "Готови ли сме за фондовете на ЕС?"

Според изследването по-малко от  ¼  от българските общини имат достатъчно информация за възможностите за финансиране на проекти.

Едва в 39% от общините има специализирано звено за работа с фондове на ЕС и в 23% - отделен служител.

Общините са все по - наясно, че за да успяват със структурните фондове, трябва да влагат повече собствени ресурси. Засега обаче повечето от тях могат да заделят сравнително скромни суми - в диапазона до 100 хил. лв. годишно.

Налице е парадокс, според който общините са по-склонни да заделят средства за съфинансиране по проекти, отколкото за подготовка на тези проекти, сочи доклада.

По отношение на финансирането от фондовете на ЕС областите и общините са формирали нереалистични очаквания - 60% от общинските администрации и 80% от областните администрации смятат, че общините ще бъдат основен или преобладаващ получател на средства от тях.

Проектният опит обаче продължава да бъде концентриран в ограничен брой участници.

¾ от проектите по предприсъединителните инструменти за общините се падат на ¼ от общините, а 2/3 от областните администрации нямат никакъв проектен опит с предприсъединителните инструменти.

Въпреки положителната нагласа обаче междуобщинското сътрудничество не се използва пълноценно и се разглежда твърде често като конкурентно и за неговото развитие липсват стимули.

Експеретното проучване на ПРООН за капацитета, предизвикателствата и препоръките  за работа на областната и общинска администрация в България с фондовете на Европейския съюз беше представено на кръгла маса, днес, в хотел „Радисън".

В обсъждането участваха заместник-министърите на регионалното развитие Искра Михайлова и Димчо Михалевски, заместник-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева, изпълният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, постоянният представител на ПРООН Нийл Буне, авторите на доклада Васил Маринов и Васил Гарнизов и представители на областни и общински администрации, правителството, международните донори, експерти от неправителствения и частния сектор.