Общинските съветници от групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) се обявиха в своя позиция против идея в София ще има площад "Героите на Украйна". Идеята е оповестена от журналиста Найо Тицин снощи в предаването "Панорама" на БНТ.

Тицин обяснил, че площадът все още не съществува официално, но ще бъде обособен пред входа на Руското посолство, от бул. "Драган Цанков", ул. "Никола Мирчев" и две по-малки улици. В петък бил получил уверение от общината и от мнозинството в СОС, че решението за създаване на площад "Героите на Украйна" ще бъде гласувано на сесията на 7 април 2022 г.

Общинските съветници от групата на БСП са категорично против и няма да подкрепят "конюнктурното и незаконно създаване и кръщаване на площади в София".

Те били безкрайно изненадани на какво основание и по каква процедура журналистът Найо Тицин обявил, че такова решение със сигурност ще бъде взето от Столичния общински съвет и то след няколко дни. Според съветниците от левицата подобно "обещание" грубо нарушава независимостта на основния орган на местно самоуправление и руши неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит дебат, а някъде на "тъмно" по неясни процедури.

По думите им, ако това стане, решението ще бъде взето в грубо нарушение на закона и Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община. Съветниците от БСП допълват, че съгласно чл. 2 от наредбата, имената на общинските обекти и паметниците и другите възпоменателни знаци следва да са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и националното развитие и за развитието на град София.

Общински съветник предлага София да смени Графа със "Свободна Украйна"

Общински съветник предлага София да смени Графа със "Свободна Украйна"

Предложението е в израз на съпричастност с украинския народ

Те твърдят, че предлаганото име на бъдещия площад със сигурност не събира безспорен консенсус в обществото, което налага сериозно обществено обсъждане на тематам като допълват, че чл. 7 от посочената наредба изисква предложенията за именуване и преименуване писмено да се съгласуват и със съответните общински администрации по местонахождение на обекта, в случая - с кмета и администрацията на район "Изгрев". Общинските съветници от левицата заявяват, че такова съгласуване не е налице. По думите им съгласно чл. 8, ал.1, т. 5 от наредбата при именуване на обектите е необходимо запазване на връзката между наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в района, а предлаганото име на бъдещия площад категорично не отговаря на това изискване. Нямало и яснота къде точно и с каква големина ще бъде обособен новият площад. Те питат също дали това ще засегне уличната регулация, за което било необходимо провеждане на процедури по Закона за устройство на територията.

В позицията се изразява надежда, че мнозинството в СОС ще спази закона и няма да позволи да бъде въвлечено във вземането на "едно спорно решение, с ясно изразен политико-популистки характер, което със сигурност няма да бъде одобрено от по-голямата част от гражданите на София".