Докога данъкоплатците ще издържат музея на Тодор Живков в Правец? Този въпрос с възмущение задава гражданка, представяща се за Ани Димитрова. 

"Резил! Посрещаме 30-годишнината от падането на Берлинската стена с действащ музей на някогашния комунистически лидер, който при това е под методическото ръководство на Министерство на културата", изтъкват от сдружението.

Допълват, че за всеобщ наш срам, българските институции и до днес не предприемали каквито и да е постъпки, за да открият във Велико Търново или в София музей на Стефан Стамболов - бележит български държавник, с изключителен принос за стопанския и културен подем на следосвобожденска България.

От "Словеса" констатират, че в същото това време българските данъкоплатци и днес, три десетилетия след рухването на комунизма, са принудени да издържат Музейния комплекс в Правец с родната къща на Тодор Живков и със специалната експозиционна зала, в която са наредени колекция с подаръци на комунистическия диктатор, получавани от него в качеството му на държавен глава в продължение на повече от 30 години.

Не един урок, а цял раздел за комунизма включват новите учебници

Не един урок, а цял раздел за комунизма включват новите учебници

Те вече ще съдържат извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен

Припомня се, че в новите учебници по история за 10 клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет през 2000 г.. Съгласно Чл. 2. (1) от закона "ръководствата и ръководните дейци на БКП са отговорни за целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация, съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи, безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд", моралния и икономическия упадък на държавата..."

"Чиновниците в Министерството на културата обаче живеят като че ли в съвсем друг век, в една отдавна отминала епоха, защото не виждат нищо нередно или смущаващо във функциониращия музей на Живков в Правец, който на всичкото отгоре се развива под тяхното "вещо" методическо ръководство", критикуват още от гражданското сдружение.

Според "Словеса" в Германия на никого не би му хрумнало да открива музей на бившия генерален секретар на ГЕСП Ерих Хонекер, нито пък в Полша ще тръгнат да правят с пари от държавния бюджет музей на комунистическия лидер на страната - генерал Ярузелски.

"За сметка на това екипът на културния министър Банов очевидно намира за съвсем нормално в България - членка на Европейския съюз, тръгнала преди 30 години по пътя на демократичните промени, данъкоплатците и до днес да финансират с данъците си музейна институция, посветена на някогашния несменяем комунистически лидер от времето на тоталитаризма", заявяват от "Словеса".

На официалния сайт на Историческия музей в Правец е качен и "този стряскащ текст, за който чиновниците от Министерство на културата няма как да не са дали "зелена светлина": "Исторически музей Правец може да организира по покана на други музеи и институции свои изложби, включващи експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България." 

"Както вървят нещата, не бива никак да се учудваме, ако от екипа на министър Боил Банов решат да поканят скоро и целия дипломатически корпус по повод официалното отбелязване на 30-годишнината от събарянето на Берлинската стена на посещение именно в Музея на Т. Живков в Правец", отбелязват с горчива ирония от сдружение "Словеса".