Гражданска самоорганизация за защита на границата – това очаква да се случи скоро социалният антрополог Харалан Александров. В ефира на БНТ той и историкът Божидар Димитров обсъдиха възможностите за охрана на територията ни от наплива на нелегални имигранти.

Има много противоречиви изисквания в момента за охраната на границата, има и много силно очакване да се вземат мерки по укрепването й, убеден е Александров. Според него е възможно съжителството с бежанци и имигранти, но при спазването на общи правила. Александров е на мнение, че най-голямата заплаха от страна на европейските държави е паника на колективното тяло, на ЕС, и в културен план - връщане на племенно-охранителната политика.

анкета

Ще станете ли доброволец по охрана на границата?

Да, веднага 28.9%

Да, ако стане законово 23.0%

Не, държавата да му мисли 48.1%

Не е въпрос на самочувствие, а на рефлекс да затворим границите си. Има предпоставки това да стане. Очаквам на места хората дори да почнат да се самоорганизират и да охраняват границата, ако не усещат, че държавата го прави, смята социалният антрополог.

Според историка Божидар Димитров пък причината за мигрантските вълни от последните няколко години не е само дейността на „Ислямска държава“, а все по-голямата разлика между богатите западни страни и бедните държави на имигрантите.

Една не малка част идват заради по-добрия живот в Европа, САЩ и Русия, смята Димитров. Преди сме асимилирали имигриралите племена в християнската цивилизация, сега не става така, те не се интегрират, притеснен е той.

Не можем да им предложим работа, обучение, големи социални пакети като на Запад – много от тях под стандарт на живот разбират да не работят, а да получават помощи, констатира историкът.