Екатерина Михайлова Парламентарната група на ОДС е за референдум за членство на България в Европейския съюз, заяви Екатерина Михайлова.

Присъединяването към ЕС изисква прехвърлянето на част от суверенитета на България към Европейския парламент, Европейския съд и Европейската комисия.
Българските граждани трябва сами и активно да вземат това решение, за да бъде зачетено достойнството на страната, каза още Михайлова.

Според ОДС този референдум трябва да се проведе преди подписването на договора за присъединяването ни.
Допитване след това е израз на политическо лицемерие – българските граждани ще бъдат заблуждавани, че решават нещо, което политиците предварително са решили.

По думите на Михайлова, ОДС са категорично против допитването да съвпадне с президентски или парламентарни избори, тъй като комбинацията му с политически вот щяла да партизира този национален приоритет.

Екатерина Михайлова обяви, че са против референдум за АЕЦ “Козлодуй” , тъй като това ще доведе до отварянето на затворени вече преговорни глави.

Според нея допитването относно ЕС съдържа в себе си отношението към всички въпроси от преговорите, включително и по глава “Енергетика”.