Гласувайте с разум, но без омраза. Гласувайте с убеждението, че вашият глас е толкова важен и значим, колкото и гласът на всички останали. Бъдете готови да приемете крайния резултат, освен в случай на очевидна и доказана фалшификация на вота. Такъв призив отправи политологът Огнян Минчев в публикация в профила си във Фейсбук. Поместваме коментара му без редакторска намеса: 

За трети път отиваме пред урните тази година. Това дава основание на мнозина от нас да гледат с досада на поредното упражнение по народовластие и да бъдат скептици за резултатите от него. Реалността е доста по-различна. България отново се намира в процес на промяна. Някои не желаят да го припознаят. Други са враждебно настроени към разтурянето на статуквото - каквото и да е то. Трети търсят смисъл и посока в хаотичния калейдоскоп на мераклии за власт, месии, опартизанени шутове и гневни претенденти за контрол върху цялата истина.

Бих искал да споделя моята перспектива. Намираме се в навечерието на много важен избор - на пореден важен избор. Статуквото на олигархичен контрол върху българската държава и общество се пропуква. Тези, които печелеха от това статукво през последните три десетилетия се опитват да го удържат, да го укрепят и да го маскират като нещо ново, привлекателно и носещо бъдеще за всички. Олигархията е принудена да играе ролята на буфосинхронист. Привлечени от хаоса на легитимния гняв и отхвърляне на олигархичното статукво, властолюбци, тарикати и фокусници налазиха форума - публичното българско пространство. Мнозина сред тях са дежурна прислуга на силните на деня в олигархичното статукво на "прехода". Днес дефилират под маската на революционери. Всъщност искат да използват безпорядъка за да се наместят на политическата софра. Тази софра в България винаги е била гостоприемна към дребни амбиции и към амбулатни търговци с власт.

Трети са наистина революционно настроени и искат - по свой стар навик - да променят всичко и всички завчас. Да сложат край на обществената несправедливост и да ни заведат отново някъде, на най-хубавото място. Някои от тях отново ни водят към Европа, други - към Москва, а трети ... към цирковия манеж, подреден като "революция". Мнозина сред тях са искрени в гнева и стремежите си, но са не по-малко опасни от тарикатите и буфосинхронистите. Защото не разбират, че истинската промяна, истинската трансформация става с упоритост, ясна визия и прагматична стратегия за преследване на правилната посока стъпка по стъпка... Дами и господа, няма друг начин на придвижване в нашия грешен свят, освен стъпка по стъпка. Като тръгвате за кино или на разходка не очаквате да полетите дотам, нали? А в самоуправлението на общата ни държава и общото ни бъдеще сте с нагласата, че трябва непременно да полетите бързо и веднага - дори ако се налага да ползвате глупавите услуги на льотчика за тази цел.

Нека всеки от нас си направи труда утре да отиде и да изрази своята воля като гражданин. Бъдете разумни - колкото е възможно и колкото може повече. Статуквото е неудържимо. Революциите са илюзия - преддверие към безмилостна диктатура. Винаги! Гласувайте разумно, с перспектива, така както отивате да си купите жилище или автомобил. От това какво и как ще си "купите" утре, зависи колко често ще прибягвате отново до услугите на "майстори" за ремонт на вашата държава или на "автомонтьори" за скапаното возило на нашето общо национално пътуване към бъдещето. Как да гарантираме победа на разума - в каквато и посока да поемем с нашия глас? Три неща са много важни за да не сгрешим отново.

Първо - гласувайте с разум, но без омраза. Омразата е дяволски съветник. Тя ви нашепва: "Извади си едното око, да се смеят на тъща ти, че има кьорав зет!"

Второ - гласувайте с убеждението, че вашият глас е толкова важен и значим, колкото и гласа на всички останали. Недейте да делите съгражданите си на умни и почтени, и на тъпи и продажни. Отрицанието на правото на другите да бъдат прави като вас е бумеранг, който ще ви удари болезнено още в понеделник сутринта. Демокрацията е процес, при който всеки изразява своята воля - Свободно! - а резултатът е най-доброто възможно за момента решение. Ако волята е свободна. Свободна! Някои се опитват да изкривят свободната воля: "Мирно! Свободно! Мирно! Свободно!" Не позволявайте това да се случи! Ако признаете правото на другите също да са прави - увеличавате драматично своя шанс да гласувате също правилно, според вашата свободна воля.

Трето - бъдете готови да приемете крайния резултат. (Освен в случай на очевидна и доказана фалшификация на вота.) Утре той може да бъде различен от вашата визия за бъдеще. Следващият път може да се окаже сто процента вашият избор. Единственото важно условие е да се съхрани и гарантира свободата, почтеността и законността на демократичните процедури. Отстъпление от тях не позволявайте - по каквато и да е причина!

Денят за размисъл е днес, а не в понеделник...