За разлика от предишните избори, когато са били около 5000, хакерските атаки на проведените сега избори за депутати в Европейския парламент са били около 700.

Това съобщи Александър Витанов от "Информационно обслужване" АД на брифинг в Централната избирателна комисия за избор на членове на Европейския парламент (ЦИКЕП), предаде БТА.

Той уточни, че нито една от тези атаки не е била сериозна и не е проникнала в защитните системи.

Фирмата е към края на преброяването с над 90 процента повторно въвеждане на данните, съобщи Витанов.

След окончателното преброяване данните ще бъдат подадени на ЦИКЕП, която да обяви окончателните резултати. ЦИКЕП все още не е извършила съпоставяне и оценка на грешките, за което се изисква време, каза говорителят Бисер Троянов.

Той съобщи, че окончателното решение на ЦИКЕП за действителното разпределение на гласовете и броя на мандатите на партиите и на отделните кандидати ще бъде обявено утре следобед, но не уточни часа.

Несъответствия и грешки при преброяването са допустими по различни причини, но те при всички положения ще бъдат изчистени, като валидни и отчитани от ЦИК са винаги данните от секционния протокол, каза още Троянов.

Докато не изясним всички гласове по партии, ЦИКЕП няма да пристъпи към разпределение на мандатите, заяви Александър Александров.

"За да не изпаднем в положението на някои други наши колеги в предизборната нощ с неясните си прогнози, ще изчакаме абсолютно до последния глас всичко да бъде ясно", коментира той.