Страната ни ще получи допълнителна експертна помощ от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ при изготвянето на "черния списък" на фирми, които не спазват законите.

Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева след среща с посланиците на страните - членки на Европейския съюз.

В срещата участваха и министрите на правосъдието - Миглена Тачева, по европейските въпроси - Гергана Грънчарова, и на вътрешните работи - Михаил Миков.

Те запознаха дипломатите с мерките на правителството в отговор на критиките в доклада на Европейската комисия от юли.

Дипломатите получиха плана за изпълнение на мерките, свързани с управлението на средствата от ЕС, както и приложенията с конкретните срокове и отговорни лица по отделните проекти и програми. Документите бяха одобрени от правителството през август в отговор на забележките отправени от ЕК. В областите правосъдие и вътрешни работи посланиците бяха запознати с графика на изпълнение на 80-те мерки, предвидени в тези две сфери.

По време на срещата представителите на страните членки проявиха интерес към работата на новата Национална агенция „Пътна инфраструктура" и към проектите на закони за конфликт на интереси и за обществените поръчки. За консултации по ЗОП през септември у нас ще пристигнат експерти от Унгария. Посланиците препоръчаха ускоряване на работата по инфраструктурните проекти, които се реализират с европейски средства.

Заместник министър-председателят съобщи, че България ще получи експертна помощ от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за изготвяне на критериите, по които фирми ще бъдат включвани в т. нар. „черен списък". С този въпрос е ангажирана работна група, ръководена от министъра на правосъдието Миглена Тачева. Според вицепремиера, критериите за включване в „черния списък" не трябва да дискриминират фирмите, но трябва да е ясно кои са физическите лица зад тези компании, които злоупотребяват и те да не бъдат допускани до участие в обществени поръчки.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева се ангажира през октомври да организира посещение по обекти в страната, чието изграждане е финансирано със средства от Европейския съюз.