ВМРО-НИЕ алармира, че през последните дни се забелязва странно активизиране на дейността на незаконната и забравена ОМО Илинден.

От партията заявяват, че използвайки  ситуацията около националното преброяване, Омовци разпространяват агитационни листовки, подбуждащи българите да се записват като „македонци". Според нея зад тези противоконституционни действия стоят като идейни подбудители и финансови донори македонските служби и това е част от несекващата им антибългарска пропаганда.

ВМРО - НИЕ смята, че подобни действия не могат да бъдат заплаха за целостта на българския народ, тъй като всички българи в географската област Македония, живеещи в България добре познават своя български произход. Но те издават неспиращата антибългарска кампания на БЮРМ, чиято цялостна политика се крепи на антибългаризъм.

От ВМРО-НИЕ ще сигнализират държавните и съдебни власти да вземат необходимите мерки, за да е ясно, че в  2011г. никой не може да си позволява, а най-вече платени от чужбина агитатори, да дели отново българския народ така, както той беше разделен през 1944г. от сърбокомунистите и техните наследници.

Междувременно от Националния статистически институт съобщиха, че само за 3 дни от началото на електронното преброяване в България са преброени над един милион души.
В 14.30 ч. на 4 февруари броячът на Информационна система преброяване показва 1 077 539 души.